Woning bekijken en hospiteren

Je kan de woning waarop je hebt gereageerd bekijken. Maar waar moet je op letten? En waar zorgen wij als verhuurder voor? We nemen je mee in hoe het werkt met het bezichtigen van een woning. En hoe het werkt als je moet hospiteren.

Een student belt aan om een kamer van Stadswonen Rotterdam te bezichtigen of om te hospiteren.

Bekijken leegstaande woning 

Is de vorige bewoner al vertrokken? Haal dan de sleutel op bij het hoofdkantoor van Stadswonen Rotterdam. Neem een kopie van je identiteitsbewijs mee. Direct na de bezichtiging lever je de sleutel weer in bij ons. 

Bekijken bewoonde woning 

Is de huidige bewoner nog niet verhuisd? Dan brengen we jullie in contact met elkaar. Jullie maken dan zelf een afspraak voor een bezichtiging. In sommige gevallen is de beheerder van het woongebouw de tussenpersoon. 

Tips bij het bekijken van de woning 

Het belangrijkste is je gevoel. Een woning kan op papier aan al je wensen voldoen, maar het gaat erom dat je een goed gevoel bij de woning en omgeving hebt. Je moet je er thuis kunnen voelen. Het technische gedeelte verzorgen wij. 

De woning 

Bij daglicht krijg je de beste eerste indruk, dan is alles goed te zien. Staan de meubels van de huidige huurder er nog*? Probeer hier doorheen te kijken. Je richt de woning straks in met je eigen spullen. 

Loop rustig door de woning en kijk of je jezelf hier ziet wonen. Voelt het goed? Passen de indeling en de voorzieningen (keuken, toilet en badkamer) bij jouw situatie en wensen? 

 * Je kan ook vragen of je meubels kan overnemen. Dit regel je dan samen met de huidige huurder via het Overnameformulier inboedel. 

Tips voor hospiteren

Hospiteren doe je zo

  1. Wees jezelf – je kan straks ook geen toneelstuk blijven opvoeren. 

  1. Denk van tevoren na over antwoorden op standaardvragen over wie je bent en wat je doet. En bereid je voor op gekke vragen.  

  1. Wees kritisch en stel vragen. Een gesprek is beter dan een verhoor en ook jij moet een klik voelen. 

  1. Kom op tijd: niet te vroeg en niet te laat. 

  1. Wees positief, enthousiast en neem een actieve houding aan. 

  1. Maak oogcontact: dit toont betrokkenheid en interesse. 

  1. Laat je ouders thuis: je gaat op jezelf wonen. 

  1. Smeek niet om een kamer: de bewoners kiezen je als er een klik is en niet omdat je heel nodig op kamers moet. 

Waarom reageren op een kamer waarvoor je moet hospiteren? 

Bij hospiteren moet je net iets meer moeite doen om de kamer te krijgen, maar het heeft ook voordelen. Het geeft jou en de huidige bewoners de kans om elkaar te leren kennen en te bekijken of je bij elkaar past. Je deelt straks waarschijnlijk meerdere ruimtes als keuken, badkamer en toilet met elkaar. Het is dan wel zo fijn dat je goed met elkaar kan opschieten en hetzelfde denkt over belangrijke (woon)zaken. 

Ben je zelf heel netjes, dan is het lastig samenwonen met iemand die het niet zo nauw neemt met opruimen en schoonmaken. En sta jij ’s ochtends het liefst om zeven uur naast je bed om een rondje te gaan hardlopen, dan gaat dat heel pittig zijn als je huisgenoot regelmatig tot drie uur ’s nachts vrienden op z’n kamer heeft.  

Ben jij een huisgenoot van een vertrekkende huurder? En kies je voor hospiteren om een nieuwe huisgenoot te vinden? Kijk dan bij ‘Nieuwe huisgenoot vinden’ voor informatie en tips. 

De omgeving 

Maak een wandeling door de buurt om een goede indruk te krijgen. Het liefst op verschillende momenten op de dag. Is het rustig of bruisend? Stads of groen? Past het bij jou? 

Heb je voorzieningen in de buurt die jij belangrijk vindt? Denk aan supermarkt, sportschool, openbaar vervoer. Ga ook eens ’s avonds kijken. Dan weet je gelijk of je dan ook op je gemak bent. 

Extra tips! 

  • Ga je met huisgenoten samenwonen? Vraag dan naar de huisregels en of ze veel samendoen of juist niet. Ook dit moet bij je passen. 

  • Is iets nog niet duidelijk? Vraag het de verhuurmakelaar. Die helpt je graag! 

Gratis woningcontrole op heel en veilig 

Word je de huurder van de woning? Dan krijg je een gratis woningcontrole door onze aannemer Huizer Bouw. Zij komen bij je langs en controleren je woonruimte op ‘heel en veilig’. Je kan dan denken aan: 

  • Bekijken van hang- en sluitwerk.

  • Controleren van plinten en rails en runners van de gordijnen. 

  • Controleren van de ventilatieroosters.

  • Controleren van de elektrapunten in de woning.

Zit er iets los of ontbreekt een onderdeel? De aannemer regelt het voor je!

Hospiteren 

Als er een kamer vrijkomt, kunnen de huidige bewoners kiezen voor toewijzen door hospiteren. De huidige bewoners bepalen dan wie hun nieuwe huisgenoot wordt.  

Wat is hospiteren? 

Hospiteren is een soort speeddaten waarbij je als mogelijke nieuwe huurder op bezoek gaat bij de huidige bewoners om te kijken of het klikt. Hospiteren werkt twee kanten op. Jij maakt kennis met toekomstige huisgenoten, de kamer en de omgeving en de huidige bewoners krijgen een indruk van jou als mogelijke nieuwe huisgenoot. 

Hoe werkt hospiteren bij Stadswonen? 

De achtergebleven huurders krijgen de reacties van de vijftien kandidaten met de langste inschrijfduur. Uit deze reacties kiezen ze wie ze uitnodigen. Word je uitgekozen? Dan ontvang je bericht van je nieuwe huisgenoten of van ons. Wil je de kamer nog een keer bekijken? Regel dan een bezichtiging met je nieuwe huisgenoten.  

Wil je na de kennismaking niet in de kamer wonen? Geef dit dan direct aan bij ons. Het heeft geen gevolgen voor de inschrijfduur die je hebt opgebouwd.

Overzicht downloads